sâmbătă, 19 martie 2016

Telefoanele inteligente modifică funcţionarea creierului uman




Utilizarea telefoanelor inteligente modifică felul în care funcţionează creierul uman, întrucât acesta se adaptează la tehnologia "touchscreen" ("ecran tactil") încorporată în aceste dispozitive, afirmă autorii unui studiu realizat de Institutul de Neuroinformatică, afiliat Universităţii din Zurich.
Oamenii de ştiinţă elveţieni au utilizat electroencefalografia (EEG) pentru a măsura activitatea cerebrală. Ei au descoperit în acest fel diferenţe considerabile între utilizatorii de telefoane inteligente şi persoanele care folosesc telefoane mobile "tradiţionale", precizează bbc.com.
Interpretând datele furnizate de EEG, autorii studiului au descoperit că utilizatorii de telefoane inteligente au degete mult mai agile şi o precizie tactilă mult mai mare.
Dintre cei 37 de voluntari care au participat la această cercetare ştiinţifică, 26 au folosit telefoane inteligente cu ecrane tactile, iar 11 au utilizat telefoane mobile convenţionale.
Electroencefalogramele au analizat semnalele electrice trimise între creier şi mâini prin intermediul nervilor. Mai mulţi electrozi plasaţi pe scalpurile voluntarilor au înregistrat aceste schimburi electrice. Pe baza lor, cercetătorii au putut să alcătuiască o hartă a ţesuturilor cerebrale asociate fiecărei regiuni corporale.
Rezultatele au evidenţiat diferenţe notabile între utilizatorii de telefoane inteligente şi persoanele care folosesc telefoane mobile convenţionale. Voluntarii din prima categorie au prezentat o activitate cerebrală mai intensă ca răspuns la atingerile mecanice executate de degetul mare, degetul arătător şi degetul mijlociu.
Acest lucru pare să fie asociat cu frecvenţa cu care acele persoane folosesc funcţia "touchscreen" - cu cât aceasta era folosită cu o frecvenţă mai mare, cu atât activitatea cerebrală înregistrată prin EEG era mai intensă.
Autorii acestui studiu spun că descoperirea lor are sens, deoarece creierul uman este "maleabil" şi poate fi modificat prin anumite experienţe.
De exemplu, în cazul violoniştilor, zona cerebrală asociată degetelor folosite în timpul cântatului la instrumentele muzicale din această gamă este mult mai dezvoltată decât în cazul oamenilor care nu sunt muzicieni.
Cercetătorii elveţieni consideră că acest lucru ar fi valabil şi în cazul telefoanelor inteligente - folosirea lor repetată modifică creierul uman.
Studiul a fost coordonat de cercetătorul Arko Ghosh şi a fost publicat în revista Current Biology.

Nu mai există intimitate: în viitor, insecte-robot ne vor fura mostre de ADN, avertizează un cercetător




În cadrul Forumului Economic Mondial de la Davos, un grup de profesori de la Universitatea Harvard a avertizat că noţiunea de intimitate individuală, aşa cum o cunoaştem azi, va dispărea într-un viitor apropiat.
De fapt, „trăim deja în această lume”, a spus Margo Seltzer, profesor de informatică la Harvard. „Viaţa personală, aşa cum o cunoşteam noi în trecut, nu mai este posibilă. Concepţia convenţională despre viaţa personală a murit.”
Un alt specialist de la Harvard, cercetător în domeniul geneticii, a afirmat că este „inevitabil” ca informaţia genetică personală a persoanelor să intre tot mai mult în sfera informaţiei publice. 
Sophia Roosth a spus că agenţilor de contraspionaj li s-a cerut deja să colecteze date genetice despre liderii străini, pentru a fi aflate informaţii despre bolile la care sunt predispuşi şi despre speranţa lor de viaţă.
Margo Seltzer a imaginat chiar o lume în care drone minuscule, de dimensiunile unor ţânţari, vor zbura în jurul nostru şi ne vor extrage mostre de ADN, pentru ca acestea să fie analizate, de pildă, de organizaţii guvernamentale sau de firme de asigurări. Invadarea vieţii private va deveni tot mai larg răspândită, a spus ea, şi trăim deja într-un stat unde individul este supravegheat aproape permanent.
Joseph Nye, expert în ştiinţe politice, a abordat subiectul controversat al comunicaţiilor codificate şi ideea unor reglementări care ar permite ageţiilor guvernamentale să vadă oricând mesajeleschimbate între indivizi, în interesul siguranţei naţionale.
Totuşi, în ciuda acestor viziuni pesimiste, cercetătorii s-au străduit să accentueze ideea că aspectele pozitive ale dezvoltării tehnologiei vor prevala asupra afectării vieţii personale. 
Aşa cum dronele minuscule pot fi trimise să spioneze oamenii, tot aşa vor putea fi trimişi roboţi într-un spital unde există bolnavi de Ebola, pentru a distruge microbii, a spus Seltzer. Depinde de noi cum folosim tehnologiile care există deja, a adăugat ea. 
Anthony Goldbloom, un tânăr antreprenor în domeniul tehnologiilor, a afirmat că, de altfel, „generaţia Google”, cum a numit-o el, pune mai puţin preţ pe intimitatea individuală, comparativ cu generaţiile precedente şi că el personal e gata să renunţe parţial la intimitate, de dragul utilităţii pe care noile tehnologii o au în viaţa sa. 
„Oricum, adesea oamenii se poartă mai bine atunci când au impresia că altcineva e cu ochii pe ei”, a adăugat el.

NASA a lansat primul satelit din lume care va măsura umiditatea din sol



Agenţia spaţială americană (NASA) a lansat cu succes sâmbătă, după două amânări, primul satelit din lume care este capabil să măsoare umiditatea solurilor de pe întreaga suprafaţă a Terrei şi care va permite cercetătorilor să prevadă secetele şi inundaţiile, informează AFP.
Racheta Delta 2, fabricată de United Launch Alliance, care a transportat la bordul ei satelitul SMAP (Soil Moisture Active Passive Mission), a decolat de la baza militară Vandenberg din California, la ora 14.22 GMT.
Satelitul SMAP, care este echipat cu două instrumente ştiinţifice - un radiometru şi un radar -, va efectua măsurători foarte precise ce vizează cantităţile de apă şi de gheaţă conţinute în solurile de pe Terra.
Această misiune va permite oamenilor de ştiinţă să alcătuiască o hartă cu o rezoluţie fără precedent a umidităţii de la suprafaţa Terrei, care va fi actualizată la fiecare două-trei zile. În acest fel, cercetătorii vor putea să prevadă mai bine riscurile de declanşare a secetelor şi riscurile de producere a inundaţiilor.

Apple - o companie constructoare de maşini: firma vrea să înceapă producţia de maşini electrice în 2020




Apple accelerează procesul de construire de maşini electrice şi intenţionează să înceapă producţia în anul 2020, pentru a intra în competiţie cu Tesla şi General Motors (GM), care vor să lanseze peste doi ani modele îmbunătăţite ale maşinilor pe care le produc deja, relatează Bloomberg.
Atât Tesla, cât şi General Motors vizează lansarea în 2017 a unor maşini electrice care să ruleze mai mult de 200 de mile la o încărcare şi care să coste sub 40.000 de dolari.
Echipa care lucrează la construirea unei maşini electrice sub brandul Apple este alcătuită din 200 de membri, compania căutând în continuare experţi în robotică şi producţia de baterii, potrivit surselor Bloomberg.
Specialiştii din industria auto estimează că un producător cu experienţă în domeniu are nevoie de o perioadă de 5-7 ani pentru a crea un nou model de automobil.
"Dacă începi de la zero, vorbim probabil de aproximativ zece ani. Un automobil presupune un dispozitiv tehnologic foarte complex", a declarat Dennis Virag, preşedinte al Automotive Consulting Group.
La începutul lunii februarie, producătorul american de baterii A123 Systems a dat în judecată gigantul IT pentru că a iniţiat "o campanie agresivă" pentru a-i convinge specialiştii să se angajaze la Apple.
A123 a indicat că cinci dintre angajţii săi au plecat deja la Apple şi că, în plus, compania americană a încercat să atragă experţi în producţia de baterii de la LG Chem, Samsung Electronics, Panasonic, Toshiba şi Johnson Controls.
"Apple dezvoltă în prezent o divizie de baterii pentru a concura pe acealşi sector precum A123", se arată în plângerea înaintată unei instanţe judecătoreşti din SUA de către A123.
De asemenea, Elon Musk, directorul executiv general al Tesla, a declarat că Apple încearcă să-i atragă angajaţii, oferindu-le bonusuri la semnătură în valoare de 250.000 de dolari şi creşteri salariale de 60% faţă de câştigurile de la Tesla.
Industria producătoare de maşini presupune investiţii majore, costurile unei uzine de producţie putând urca până la peste 1 miliard de dolari. În aceste condiţii, Elon Musk, directorul executiv al producătorului de maşini electrice Tesla, a declarat anul trecut că este "foarte dificil" să creezi un nou model de automobil.
Apple a înregistrat un profit record, de 18 miliarde de dolari, în primul trimestru al anului fiscal 2015 (octombrie-decembrie 2014), în urcare cu 38% faţă de aceeaşi perioadă din 2013, în timp ce veniturile au avansat cu 30% la 74,6 miliarde de dolari faţă de 57,6 miliarde de dolari.
Anul trecut, un alt gigant din IT, Google, şi-a anunţat intrarea pe segmentul auto, vizând încheierea unor parteneriate cu producători din industria auto, pentru crearea unor maşini autonome în câţiva ani.
Sursa: MEDIAFAX



vineri, 18 martie 2016

Kirobo, primul robot-astronaut japonez, a revenit cu bine pe Terra



Kirobo, primul robot-astronaut japonez, a revenit cu bine pe Terra, după ce a petrecut 18 luni în spaţiu, la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS), informează 20minutes.fr.
Kirobo a revenit pe Terra la bordul capsulei spaţiale Dragon, construită de compania SpaceX, care a amerizat cu bine, marţi, în Oceanul Pacific.
Kirobo, un "robot umanoid de protocol", al cărui design aduce aminte de cel al personajului de benzi desenate Astro Boy, a ajuns la bordul ISS în august 2013 şi a participat la diverse experimente ştiinţifice, care au vizat posibilitatea includerii unui robot de companie în misiunile spaţiale care implică situaţii de izolare prelungită pentru astronauţi.
Robotul, care trebuia iniţial să revină pe Terra la sfârşitul anului 2014, şi-a luat la revedere de la internauţi prin intermediul unui mesaj video publicat în septembrie 2014.
Kirobo a fost construit pentru a putea să întreţină o conversaţie într-o manieră naturală, potrivit creatorului său, expertul în robotică Tomotaka Takahashi, care a colaborat la acest proiect ştiinţific cu Universitatea Tokyo, compania de publicitate Dentsu şi constructorul de automobile Toyota.
Micuţul robot umanoid l-a însoţit pe astronautul nipon Koichi Wakata în modulul japonez de pe ISS, iar viaţa de zi cu zi petrecută pe orbita terestră de cei doi "prieteni" a fost urmărită cu un interes deosebit pe internet de şcolarii japonezi.
Aspectul robotului a fost inspirat din cel al lui Astro Boy, un personaj de manga (benzi desenate japoneze, n.r.), imaginat după Al Doilea Răboi Mondial de desenatorul şi ilustratorul Osamu Tezuka. Deşi este foarte mic (are o înălţime de 34 de centimetri) şi uşor (are o greutate de aproximativ un kilogram), Kirobo ştie să meargă, să recunoască feţe şi să înregistreze imagini.
Geamănul său, botezat Mirata, a rămas pe Terra pentru a fi utilizat ca model de comparaţie, în cazul în care cercetătorii observau apariţia vreunei anomalii care ar fi putut afecta funcţionarea lui Kirobo.
Obiectivul proiectului "Kirobo" (contragere de la "Kibo", numele laboratorului japonez de pe ISS, şi "robot") a constat în special în studierea măsurii în care un robot de companie poate oferi sprijin moral unor oameni care trăiesc izolaţi pe durate de timp îndelungate. Totodată, în japoneză, "Kibo" înseamnă şi "speranţă".
ISS este un proiect spaţial în valoare de 100 de miliarde de dolari, finanţat în principal de Statele Unite ale Americii şi la realizarea căruia participă 16 ţări. Staţia este ocupată în permanenţă, din noiembrie 2000, de echipaje comune.
ISS se află pe orbita terestră la o altitudine de 400 de kilometri, efectuând o rotaţie completă în jurul Terrei la fiecare 90 de minute, navigând cu viteza medie de 28.000 de kilometri/ oră. Cântărind peste 408 tone, ISS oferă un spaţiu locuibil echivalent cu cel dintr-un avion Boeing 747


Tehno


Tehnologia!

Tehnologia este ansamblul metodelor, proceselor, operațiilor făcute sau aplicate asupra materiilor prime, materialelor și datelor pentru realizarea unui anumit produs industrial sau comercial.
Ingineria aplică imaginația, judecata și disciplina intelectuală cunoștințelor umane existente pentru a crea sau folosi tehnologia în mod util și eficient.
Importanța tehnologiei pentru dezvoltarea economică este larg recunoscută, având în vedere impactul pe care îl poate avea tehnologia asupra succesului, supraviețuirii sau insuccesului activității economice a companiilor, în special într-un mediu de concurență intensivă și globală.
Etimologie. Termenul tehnologie provine din l.greacă: tekhnologia (tratare sau dizertație asupra unei arte, expunerea regulilor unei arte), format din : tekhnë (artă, meserie) + -logos (cuvânt). Referința la meserie implică aplicarea competențelor și cunoștințelor în practică. Semnificația originală în l.greacă a fost "discurs asupra artelor". În engleză a apărut în secolul 17, fiind utilizat pentru a semnifica o discuție numai asupra artelor aplicate. Termenul "arte" înseamnă aici producția de artefacte, nu numai "obiecte de artă", ci, mai general, produse. La începutul secolului 20, termenul tehnologie a inclus un domeniu din ce în ce mai amplu de mijloace, procese și idei, în afară de instrumente și mașini.
Există un număr imens de definiții publicate ale tehnologiei, astfel că obținerea unei definiții adecvate, complete, consistente a tehnologiei este posibilă numai într-o carte. Fiecare profesiune are o definiție diferită a tehnologiei. Câteva definiții ale tehnologiei sunt expuse în continuare. Astfel, Dicționarul explicativ al l.române DEX online[1] conține următoarele definiții:
1. Știință a metodelor și mijloacelor de prelucrare a materiilor prime, a materialelor și a datelor.
2. Ansamblul proceselor, metodelor, operațiilor etc. utilizate în scopul obținerii unui anumit produs.
Dicționarele Oxford[2] prezintă mai multe variante de definiții:
  • aplicarea cunoștințelor științifice în scopuri practice, în special în industrie;
  • mașini și echipamente dezvoltate din cunoștințe științifice;
  • ramură a cunoștințelor care se ocupă cu ingineria sau științele aplicate.
În legătură cu ultima definiție de mai sus, este de menționat că distincțiile dintre știință, tehnologie și inginerie nu sunt foarte clare. Ingineria este procesul orientat pe obiective de proiectare și execuție a sculelor și sistemelor, pentru a exploata fenomene naturale în scopuri practice, utile oamenilor, deseori utilizând rezultate și tehnici din știință. Tehnologia nu se confundă însă cu știința. Cercetarea științifică urmărește achiziționarea sau consolidarea cunoștințelor noastre generale sau specifice asupra lumii fizice, prin utilizarea unor tehnici formale, de exemplu a metodelor științifice, în timp ce aplicarea tehnologiilor urmărește producerea de bunuri în procese industriale. Totuși, știința și tehnologia sunt considerate ca două fluxuri paralele de cunoștințe care au interdependențe și relații reciproce.
Dicționarul Merriam-Webster Online (2010)[3] definește tehnologia ca fiind:
  • aplicarea practică a cunoștințelor, în special într-un domeniu particular;
  • un mod de efectuare a unei sarcini, în special utilizând procese tehnice, metode sau cunoștințe tehnice;
  • aspecte specializate ale unui domeniu particular de activitate (de exemplu, tehnologie educațională, tehnologie medicală).
După Encyclopedia of Physical Science and Technology (1992)[4] "tehnologia este cunoaștere și acțiune sistematică, de obicei în procese industriale, însă aplicabilă în orice acțiune repetitivă."
Enciclopedia publicată de McGraw-Hill[5] formulează următoarele definiții:
  • tehnologia este un limbaj tehnic;
  • știința aplicării cunoștințelor în scopuri practice;
  • totalitatea mijloacelor utilizate de oameni pentru a-și asigura obiecte ale culturii materiale.
Tehnologiile sunt, de regulă, rezultatul activităților de cercetare-dezvoltare care urmăresc să utilizeze în practică invențiile, inovațiile și în general descoperirile, pentru crearea de produse sau servicii.
După Business Dictionary[6] tehnologia este "aplicarea cu un anumit scop a informațiilor în proiectare, producție și în utilizarea bunurilor și serviciilor, precum și în organizarea activităților umane."
J.M.Ribault et al. (1991)[7] consideră că tehnologia este un ansamblu complex de cunoștințe, mijloace și know-how (franceză :savoir-faire), folosite combinat pentru o producție.În acest context, cunoștințele se referă la cunoștințe tehnice asupra proceselor de transformare a input-urilor în sistemul de producție în output-uri comercializabile (produse sau servicii).
O definiție complexă a tehnologiei care evidențiază cunoștințele și mijloacele necesare pentru aplicarea tehnologiei : un ansamblu sistematizat de cunoștințe despre activitățile umane, care fac uz de rezultate ale cercetării științifice, de experimentări, calcule și proiecte, precum și de unelte, mașini și aparate; în sens restrâns, tehnologia este ansamblul procedeelor (metode, rețete, reguli) și mijloacelor materiale (unelte, mașini, aparate) utilizate în vederea desfășurării unei activități.[8] Cunoștințele tehnologice sunt construite utilizând metode științifice.
Burgelman et al. (2004)[9] definesc tehnologia ca fiind cunoștințele practice, competențe și artefacte care pot fi folosite pentru a dezvolta produse și servicii, precum și producerea lor și sistemele de livrare. Tehnologiile pot fi încorporate în oameni, materiale, procese cognitive și fizice, instalații, echipamente și instrumente.
J.Paap (1994)[10] a definit tehnologia ca "utilizarea cunoștințelor bazate pe științe pentru a satisface o necesitate". Această definiție descrie conceptul de tehnologie ca o "punte" între științe și noile produse. Definiția capturează faptul că noile dezvoltări ale tehnologiei decurg din progresele în științele de bază.
Masayuki Kondo (2001)[11] definește tehnologia ca fiind "cunoștințele necesare pentru a proiecta și/sau produce un produs sau un grup de servicii reținute de o persoană sau o organizație. Aceasta poate fi încorporată în mașini și alte produse sau servicii. Aceste cunoștințe care rezultă din experiența acumulată în C-D, proiectare, producție și investiții de capital sunt mai ales tacite, adică nu sunt explicitate în vreo colecție de manuale sau planuri detaliate {{en:blueprint}}...Cunoștințele sunt codificate dacă sunt exprimate în formă digitală sau în software, sau sunt bazate pe științe. Ele sunt tacite dacă sunt exprimate în formă analogică sau în hardware, sau sunt bazate pe competențe."
Tehnologia este destinată îndeplinirii unui obiectiv sau scop specific, deci este concretizată în mod specific pentru îndeplinirea acelui obiectiv: de exemplu, poate fi vorba de tehnologie de proiectare sau de laborator (C-D experimentală pentru crearea de produse, echipamente, procedee etc.), tehnologie de producție/de fabricație, tehnologie de produs (încorporată în produs), destinată îndeplinirii funcțiunii produsului în cursul utilizării lui, tehnologia managementului etc.
Definițiile de mai sus, foarte variate, consideră fie că tehnologia este un sistem de cunoștințe, fie că este o aplicație (adică un proces). Acestea demonstrează că tehnologia este un fenomen complex, iar diferitele definiții reflectă aspecte diferite ale tehnologiei. Astfel, o analiză a definițiilor existente și a fenomenului însuși demonstrează că tehnologia are trei componente: structurală, mentală și materială.[12] Cunoștințele corespund componentei mentale, iar aplicațiile constituie proiecția materială (materializarea) acestor cunoștințe. Componenta structurală corespunde metodelor și procedurilor specificate pentru reprezentarea unei tehnologii concrete.

Model de tehnologie, componente

A fost propus un model al tehnologiei format din patru componente.[13] Conform acestui model, tehnologia necesară unei întreprinderi productive, pentru transformarea input-urilor în output-uri comercializabile este un sistem alcătuit din următoarele patru componente tehnologice:
1. Componenta "produse fizice încorporate în obiecte" (engleză technoware) care ajută la crearea unui produs sau pentru oferta unui serviciu; această componentă controlează toate operațiunile de transformare fizică. Exemple : echipamente, laboratoare, instrumente, dispozitive, mașini, utilaje etc.
2. Componenta "abilități umane încorporate în persoane" (engleză humanware), care califică capabilitățile tehnologice individuale, ca de exemplu abilități de proiectare, cunoștințe tehnice, expertiză, creativitate, experiență etc. Această componentă indică nivelul de competență al persoanelor.
3. Componenta "cunoștințe codificate, încorporate în înregistrări informaționale electronice" (engleză inforware), de exemplu, parametri de proiectare, specificații, schițe și desene, manuale de operare, de mentenanță și de service.
4. Componenta "competențe organizaționale" (engleză orgaware) descrie capabilitățile organizației care derivă din structura sa și procesele care determină modul cum operează organizația. De exemplu: metode și tehnici de organizare, legături interne și externe de cooperare, cadrul organizațional. Aceste competențe tehnologice organizaționale se manifestă prin rutinele și procesele organizaționale, adaptate pentru dezvoltarea și replicarea tehnologiei. Această componentă (orgaware) are ca rezultat performanța generală îmbunătățită pe piață a organizației.

Toate cele patru componente ale tehnologiei interacționează dinamic și sunt necesare simultan pentru realizări de succes ale întreprinderii. Importanța relativă a celor patru componente ale tehnologiei depinde de tipul transformării specifice sistemului de producție și de complexitatea operațională.
Tehnologiile din diferite sectoare sunt interdependente: progresele într-un sector al tehnologiei influențează rapid alte domenii care par neînrudite. De exemplu, dezvoltarea tehnicilor chimiei moleculare au condus la arta microminiaturizării, care a permis dezvoltarea tehnologiei calculatoarelor, dincolo de așteptări. Revoluția în știința calculatoarelor a făcut posibilă dezvoltarea calculatoarelor de bord pentru ghidarea rachetelor cu precizie foarte ridicată.[14]

ProtonMail Launches Encrypted Email for iOS, Android




Protonmail which offers encrypted email, on Thursday launched free iOS and Android mobile apps worldwide, through the iTunes App Store and Google Play, respectively.
They have been in beta since August, company CEO Andy Yen said.
The email service features end-to-end encryption; emails stored on ProtonMail's servers also are encrypted and thus can't be accessed.
"Not even ProtonMail has the ability to read the emails of our users, and thus it's technically impossible for us to hand over user messages to third parties," Yen told TechNewsWorld.
Based in Switzerland, its servers are out of reach of United States authorities.


All ProtonMail client-side code is open source and is reviewed by the ProtonMail community.
The basic service is free, offering users 1 GB of storage.
ProtonMail was launched through a 2014 Indiegogo campaign that raised more than US$550,000 within one month from more than 10,500 backers. The campaign's goal was $100,000.
Additional backers include Charles River Ventures and the Fondation Genevoise pour l'Innovation Technologique, a nonprofit foundation.
Users can upgrade to a paid account or donate money to help fund the company, which doesn't take ads.
"Since we do not violate user privacy to serve targeted advertisements, we cannot offer the service for free," Yen said. "[We charge for] more storage and advanced features, so that we can cover our operational expenses."
ProtonMail's encryption is fully compatible with PGO, "because PGP has withstood the test of time -- over 20 years now -- and is well trusted and vetted by the community," Yen said.

Other Secure Email Systems

Several other secure email systems are available.
For example, open source Tutanota, which is based in Germany, offers a free option and a premium service for 12 euros yearly, and has mobile apps for iOS and Android. It encrypts all data on the user's device -- emails, contacts, subjects and attachments. It provides 1 GB of storage.
Kolabnow.com, like ProtonMail, is based in Switzerland. It's available for groups and hosting accounts, as well as individuals, and is priced from US$4.70 to $103 a month for hosting accounts with 10 users, payable in Swiss francs.
Gmail provides secure connections between a client and its servers, but data sent over the connection is plain text, noted Peter Eckersley, technology projects director at the Electronic Frontier Foundation.
"If Google receives an order from the FBI, they're going to have to disclose the text," he told TechNewsWorld.
Apple encrypts emails end to end, and it also encrypts messages sent through iMessage. However, iMessage backups go to Apple, which has access to the key, Eckersley said, "so if you backup to the iCloud, Apple can retrieve the data."

Encryption Is Here to Stay

The FBI has obtained a court order compelling Apple to assist it in accessing encrypted data, a move that has sparked strong emotions on both sides of the argument.
The release of yet another encrypted email system highlights one aspect of the debate. That is, even if the U.S. authorities should prevail in their case against Apple, there would still be many other encryption options that would not be subject to their investigations.
"We are supportive of Apple's efforts, but ultimately I don't think what happens in Switzerland will dramatically impact the outcome of that case," Yen remarked.
As far as encryption is concerned, the genie is already out of the bottle, Chen said, "and there's nothing to be gained by trying to legislate or control it. The sooner governments realize this, the sooner we can all work together to tackle the even more severe threats facing the Internet community today, such as the rise of cyberattacks and cyberterrorism. For that, encryption will be a hugely important defensive tool..

Cele mai interesante produse de la Targul din Tehnologie din Las Vegas au fost deja premiate. Mai multe detalii aflam de la George Buhnici, care se afla la CES 2016.










Printre inovatiile primite cu aplauze se numara becul cu boxa, inelul care monitorizeaza sanatatea si ochelari de realitate augmentata. La CES e important sa faci impresie din prima, explica George Buhnici.
Sute de camioane descarca mii de cutii, pline cu cele mai noi gadgeturi cu cele mai tari inovatii. Ele trebuie sa umple hale cu echivalentul a 50 de terenuri de fotbal. Mai sunt putin de 24 de ore pana cand incepe efectiv targul, dar se stie deja cine sunt cei mai buni pentru ca o parte dintre ei au fost si premiati.
Cel mai important premiu la CES este cel pentru inovare. Iata si primul premiant - becul cu difuzor. Sengled e un bec normal de altfel, la care s-a adaugat tehnologie bluetooth si boxe JBL. De pe smartphone poti transmite melodiile pe care vrei sa le asculti, volumul dar si intensitatea luminii. Doua becuri costa 144 de dolari.
Alt produs premiat este acest stand de incarcare pentru iPhone si AppleWatch. Ideea e simpla, incarci in acelasi loc si ceasul si telefonul, fara sa fie nevoie de dispozitive separate. Pretul? 130 de dolari.
Populari au fost si acesti ochelari de realitate augmentata. Rolul lor e sa proiecteze in fata ochilor imagini tridimensionale, adica sa combine lumea virtuala cu cea reala, ca in aceste imagini. Produsul e ideal pentru industria grea si medicina. Acesti ochelari de la ODG costa 2.700 de dolari si nu sunt chiar un accesoriu pentru vestimentatie.
Nu precum acest inel, Oura care pare din aur sau argint, dar este de fapt din plastic.
Gadgetul e capabil sa ne masoare temperatura, bataile inimii si sa monitorizeze la secunda somnul si activitatile fizice intense. E ca si cum ai avea tot timpul un medic cu tine. Pretul: 230 de dolari.
Si televizoarele au fost premiate anul acesta. Tinta a fost tehnologia OLED - leduri organice capabile sa redea cel mai fidel culorile. LG a castigat un premiu pentru un astfel de model, de 77 de inch, 4K. Toti producatori cauta sa faca aceasta tehnologie cat mai ieftina. Vom vedea in zilele urmatoare mai multe modele de televizoare, dar si alte gadgeturi de ultima generatie.
Gadgeturi care pana acum un an, doi sau trei erau considerate de specialisti jucarii acum sunt categorii in sine. Numai in aceasta hala asteptam sa vedem peste 100 de modele de drone. Alte cateva sute de wearables, adica accesorii inteligente care ne vor masura activitatile si ne vor alerta atunci cand prietenii ne contacteaza.
 

O companie din Slovacia a inventat masina-avion.



A prezentat prototipul unei masini zburatoare, care, spun inventatorii, poate ateriza aproape oriunde. Si asta la un pret comparabil cu cel al unei masini obisnuite, de oras. Asa ca peste doi ani, Aeromobilul ar putea sa aterizeze si in garajul dumneavoastra.
Desfasoara aripile pentru decolare si zboara la fel ca un avion. Dupa aterizare, le pliaza si se transforma intr-o masina care poate rula pe camp, ori pe sosea.
Juraj Vaculik, co-fondator AeroMobil: "Nu avem nevoie de un aeroport. Un camp cu iarba de vreo 200-250 de metri e suficient pentru decolare. Pentru aterizare, e de ajuns un teren de 50 de metri".
Prototipul AeroMobil atinge viteza maxima in zbor de 160 de kilometri pe ora, are o autonomie de aproximativ 700 de kilometri si se poate inalta pana la 3000 de metri; si asta pentru ca, mai sus, ar fi nevoie de o cabina presurizata.
Stefan Klein, co-fondator AeroMobil:"Comportamentul in zbor al acestui AeroMobil e similar unor avioane ca Cessna sau Viper. E foarte usor".
Cine il poate conduce?
Stefan Klein, co-fondator AeroMobil: "Ai nevoie de un brevet obisnuit de pilot. Oricine poate pilota un avion se poate urca si la mansa acestuia. E foarte stabil".
Si, desigur, e nevoie si de un permis auto. Prototipul a primit aprobarile necesare din partea Autoritatii slovace a aviatiei civile. Mai greu e cu acceptul pentru circulatie pe drumurile publice.








Cel mai mare targ de tehnologie din lume, care are loc in Las Vegas, isi deschide portile saptamana aceasta.La expozitia de renume va fi prezent si George Buhnici.




 Ca sa va faceti o idee despre cat de important este evenimentul, trebuie sa stiti ca acolo au fost prezentate pentru prima data CD-ul, tehnologia HD si televizorul 3D. Iar CES 2016 aduce in fata tehnologii noi, produse finale ale unor prototipuri pe care le testam deja de cativa ani. O categorie revolutionara este realitatea virtuala. Speram sa experimentam versiunile ochelarilor Oculus Rift si HTC Vive.
Ambele sunt spectaculoase, iar din primavara ar trebui sa ajunga si in magazine. Daca la editiile trecute au fost lansate tehnologii precum televiziunea HD, 3D si chiar OLED, acum, atentia este indreptata spre o noua generatie de Smart TV. Mai exact, un televizor de pe care am putea sa controlam toata aparatura electronica din casa. Acesta va fi un centru de comanda de la care vom stinge luminile sau vom porni masina de spalat haine.

Vom vedea insa si noi televizoare OLED - tehnologia capabila sa redea imagini mai clare decat aparatele pe care le folosim in prezent. Evident, vor fi si noi aparaturi 4K, la preturi si mai bune decat pana acum. Avem asteptari de la Samsung, LG, Panasonic, Sony si Philips.
2016 este si anul dronelor. Vor fi prezentate tehnologii de drone autonome de la Intel si Qualcomm, dar si de la alti producatori mai putin cunoscuti. Speram sa ne intalnim si cu aceasta drona, micuta Lily, care, odata lansata, este capabila sa ne urmareasca pentru a filma cadre spectaculoase.

Vom vedea tot mai multe ceasuri si bratari inteligente. Anul trecut au aparut primele capabile sa ne masoare pulsul. Dar anul acesta am putea avea surprize mult mai mari. Ba chiar si castile vor primi senzori care sa ne monitorizeze starea.
Pe de alta parte, se zvoneste ca Apple ar renunta la jack pentru castile care se conecteaza la telefon prin mufa folosita pentru incarcare. Philips si Audeze s-au adaptat deja.Evident, nu vor lipsi nici modele noi de laptopuri, telefoane si tablete. Mai multe detalii despre targul de tehnologie din Las Vegas in urmatoarele editii iLikeIT.